Βιογραφικό Λυκείου Ελληνίδων Θεσσαλονίκης

bio1
(Η αείμνηστη Ρούλα Παπαδημητρίου στο βιβλίο της Λιάνας Αλεξανδρή λέγει: «Η πρώτη προσπάθεια να ιδρυθεί το Λύκειο Ελληνίδων στη Θεσσαλονίκη έγινε από κάποιες κυρίες λίγο μετά την απελευθέρωση της πόλης. Όμως λόγω των πολιτικών αναταραχών δεν προχώρησε η ιδέα. Παρ’ όλο που ήδη είχαν αγοράσει και το οίκημα. Τελικά αυτό το κτίριο το δωρίσανε επί Βενιζέλου στο κράτος και έγινε το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (Λ. Αλεξανδρή , Στρατηγός Περικλής Καλλιδόπουλος, «Μία οικογένεια, Μία ιστορία…», Θεσσαλονίκη , 1990, σελ .89) ).

Ο πόθος για την ίδρυση Λυκείου Ελληνίδων στη Θεσσαλονίκη , εκφράστηκε αμέσως μετά την απελευθέρωση από τη μακραίωνη τουρκική σκλαβιά. Το Λύκειο ιδρύθηκε για να διατηρήσει τις παραδόσεις , τα έθιμα, την λαϊκή τέχνη, τις Ελληνικές ενδυμασίες, τους Ελληνικούς χορούς , τις πνευματικές δραστηριότητες , την αίγλη την Εθνική.
Η προσπάθεια για τη σύστασή του ξεκίνησε με τη συγκέντρωση εκλεκτών κυριών της Θεσσαλονίκης, οι οποίες εξέλεξαν Πρόεδρο την Σοφία Αργυροπούλου και στη συνέχεια κατήρτισαν το Καταστατικό , που ενεκρίθη από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με την υπ΄αριθ.68 απόφαση και με ημερομηνία 17 Ιανουαρίου 1915.

Δυστυχώς ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και τα γεγονότα που επακολούθησαν ματαίωσαν κάθε δράση του. Ο πόθος όμως παρέμεινε στις ψυχές και τον Μάιο του 1939 επανιδρύθηκε το Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία της αείμνηστης Καίτης Καλλιδοπούλου, η οποία εκλέχθηκε Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Θεσσαλονίκης .
Τα τμήματα του Λυκείου άρχισαν εντατική εργασία προς όλους τους τομείς. Δυστυχώς όμως την ωραία δράση διέκοψε ο πόλεμος, που αιφνίδια κηρύχτηκε την 28η Οκτωβρίου εκείνης της χρονιάς. Τώρα τα μέλη του Λυκείου τάχθηκαν να υπηρετήσουν με κάθε μέσον την δοκιμαζόμενη πατρίδα.
Η Πρόεδρος και το Δ.Σ. έσπευσαν να διοργανώσουν το Εθελοντικό Σώμα Αδελφών Νοσοκόμων.
Το Λύκειο Ελληνίδων τύπωσε ενδεικτικά φοιτήσεως θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων, τα οποία μοίρασε στις αδελφές νοσοκόμες, οι οποίες αναλάμβαναν υπηρεσία σε διάφορα νοσοκομεία. Η προσφορά τους ήταν άριστη , για αυτό το Αρχηγείο στρατού με έγγραφο του (447/5/8/1950) αναγνώρισε την ηθική προσφορά των Αδελφών Νοσοκόμων του ΛΕΘ κατά το 1940-41. Η αναγνώριση ήταν η μεγαλύτερη αμοιβή για Εκείνες που θυσιάστηκαν σε μία τραγική περίοδο της πατρίδας μας. Ο δοξασμένος πόλεμος τελείωσε. Η νικήτρια Ελλάδα δέχθηκε το πλήγμα της εισβολής των Ναζί τον Μάρτιο του 1942. Το ΛΕΘ φρόντισε αμέσως να περιθάλψει παιδιά των θυμάτων πολέμου. Το 1943 το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ζήτησε από το Λύκειο τη βοήθειά του για τη διοργάνωση απογευματινών φοιτητικών συσσιτίων. Το ΛΕΘ αμέσως ανταποκρίθηκε, σιτίζοντας κάθε μέρα 100 φοιτήτριες και πενήντα βομβόπληχτους στα δύσκολα χρόνια 1943-1945.

Με την αποχώρηση των Γερμανών το 1944 το Λύκειο ίδρυσε το τμήμα παιδικής Αδελφοσύνης. Το τμήμα αυτό σκοπό είχε τα κοινά γεύματα, συναναστροφές και περιπάτους των παιδιών όπως και την κάλυψη προσωπικών τους αναγκών.
Το 1945-46 διοργανώνει το γυναικείο τμήμα κοπτικής –ραπτικής που κάλυπτε τις οικογενειακές και κοινωνικές ανάγκες ανοίγοντας το δρόμο στον βιοπορισμό.
Η Θεσσαλονίκη βγαίνοντας από τις ταλαιπωρίες του πολέμου μετά το 1950 δεν παρουσιάζει καμία πνευματική κίνηση. Το Λύκειο Ελληνίδων με διαλέξεις, φιλολογικά απογευματινά και άλλες εκδηλώσεις προσφέρει στην πόλη μεγάλη πνευματική κίνηση.
Όλα τα τμήματα του λυκείου εργάζονται πυρετωδώς. Το τμήμα ενδυμασιών και χορών ήταν από τα πρώτα που μετά τον πόλεμο και την Κατοχή πρόσεξε το Λύκειο, για να πλαισιώσουν με παραστάσεις τις διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνταν στην πόλη.
Μία ανακουφιστική ενέργεια του Δ.Σ. του Λυκείου Ελληνίδων Θεσσαλονίκης ήταν να βοηθήσουν τις γυναίκες να εκδώσουν εκλογικά βιβλιάρια, ενώ παράλληλα ίδρυσαν δύο σχολές αναλφάβητων γυναικών. Μεταξύ των άλλων δράσεων του Λυκείου ήταν η προσφορά δεμάτων των κυριών του Λυκείου στα ακριτικά φυλάκια που επισκέπτονταν κάθε χρόνο.
Το 1961 με μεγάλες προσπάθειες των μελών του Λυκείου και διαφόρων φορέων απέκτησε ένα διαμέρισμα στην οδό Τσιμισκή 128, στο οποίο διατηρεί ακόμα και σήμερα τις εγκαταστάσεις του.
Το ΛΕΘ με τις χορευτικές του ομάδες έδωσε παραστάσεις στην Κύπρο το 1966 και το 1974, το 1970 στην Αμερική στο Παμμακεδονικό συνέδριο, το 1973 και το 1988 στην Αυστραλία με πρόσκληση της Παμμακεδονικής Ένωσης, στην Ιαπωνία το 1993 και από το 1977 κάθε χρόνο συμμετέχει σε διεθνή φολκλορικά φεστιβάλ.
Από το 1988 λειτουργεί παιδικό και εφηβικό χορευτικό τμήμα και αργότερα ενηλίκων, τα οποία συμμετέχουν στις δραστηριότητες του Λυκείου.
Το ΛΕΘ προσέφερε και προσφέρει και προσφέρει τη βοήθειά του με δέματα και χρηματικά ποσά σε σεισμοπαθείς και πυρόπληκτους.
ΤΟ ΛΕΘ τιμήθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης , το ΠΑΜΑΚ, το 424 Γενικό στρατιωτικό νοσοκομείο, την Ένωση Λογοτεχνών, το σπίτι της Ευρώπης και από τα περισσότερα Σωματεία της πόλης.
Στο τέλος του 1991 απονεμήθηκε στο ΛΕΘ το Αργυρό Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών με το αιτιολογικό ότι διατήρησε για 50 χρόνια άσβεστη την ιστορική μνήμη των Ελλήνων «ΕΠΙ ΠΕΝΤΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΤΗ ΤΗΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗΝ ΑΣΒΕΣΤΟΝ ΔΙΑΤΗΡΕΙ», βραβεύοντας έτσι όλες τις γυναίκες – μέλη του Λυκείου που συντέλεσαν από το 1939 μέχρι το 1991 στην πραγματοποίηση των σκοπών του. H Ακαδημία Αθηνών με τη βράβευση του σωματείου μας το περιέβαλε με αίγλη, αναγνωρίζοντας και τιμώντας με τον τρόπο αυτό την εθελοντική προσφορά των μελών του στην κοινωνία στον πολιτισμό και το έθνος.
Οι εμφανίσεις του Λυκείου πάντα εντυπωσιάζουν το κοινό της Θεσσαλονίκης όπως η επίδειξη παραδοσιακών φορεσιών από όλα τα μέρη της Ελλάδας, χορευτικές παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής και σε πληθώρα άλλων εκδηλώσεων.
Και στον 21ο αιώνα το ΛΕΘ συνεχίζει διατηρεί και προάγει τους σκοπούς του Λυκείου, που είναι η διατήρηση των Ελληνικών εθίμων και παραδόσεων για τη συνέχιση της πολιτιστικής μας παράδοσης και πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Παράλληλος σκοπός του είναι η εξύψωση της Ελληνίδας και η ηθική συμπαράσταση στη μητέρα και το παιδί.
Έμβλημά του ΛΕΘ είναι η περικεφαλαία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την οποία οι γυναίκες του Γιδά της Μακεδονίας έφεραν τιμητικά στην κεφαλή τους.
Για την πραγματοποίηση των σκοπών του Λυκείου Ελληνίδων Θεσσαλονίκης λειτουργούν τα τμήματα: λαογραφίας, φιλολογίας, ιματιοθήκης, βιβλιοθήκης, εορτών και δεξιώσεων, τύπου, κοινωνικών προσφορών, παραδοσιακών οργάνων, εθνικών παραδόσεων και χορών (παιδικών, εφηβικών & ενηλίκων).
Μέλημα του ΛΕΘ είναι η διαφύλαξη και συντήρηση των τις αυθεντικών παραδοσιακών του ενδυμασιών. Μελλοντικό όραμα του Λυκείου είναι να αποκτήσει ένα μουσείο, ώστε νε εκθέσει το πολύτιμο λαογραφικό υλικό του που διαθέτει στις αποθήκες του.
Με συμπαραστάτες την εκκλησία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης δικαιώνει πλήρως τις προσδοκίες των ιδρυτικών μελών του.
Πρότυπο εθελοντισμού τα εκάστοτε Διοικητικά του Συμβούλια, το υπηρέτησαν και το υπηρετούν με πίστη και αφοσίωση για να προάγουν το έργο του.

bio2
(φωτ. από αρχείο ΛΕΘ- Τμήμα Εθελοντίδων Αδελφών).