Πασχαλινές λαμπάδες-100 χρόνια μνήμης

Πασχαλινές λαμπάδες-100 χρόνια μνήμης

«Τσι συντα’ές που σου ‘χω ‘δωνά ‘πο κάτου γραμμένες τσις έχω ούλες παρμένες από τη μάνα μου και τσι θειάδες μου (που τσι πήρανε από τη νενέ μου τη Στασώ την Κοντάραινα, τη Σιβρισαριανή) κι από τσι μαχαλιωτίνες μου (Σμυρνιές, Λεθριανές κι Αλατσατιανιές και Βουρλιωτίνες) κι από τσι φίλοι για τσι φιλινάδες μου, που ήντουστε ούλοι φερμένοι από χίλια δυο μέρη τσ’ Ανατολής, δηλαδής αφ’ τα χωριά τση Ελυθραίας, αφ’ το Μαρμαρά για αφ’ τη Σμύρνη με τα χωριά τσης για άλλα μέρη πιο μακρινά.» Γράφει ο Θοδωρής Κονταράς, φιλόλογος.

Σπίθες άναψαν στην αρμένικη συνοικία και έγιναν πυρκαγιά που ρήμαξε την ιστορία. Την ιστορία που στοίχειωνε τον παππού τις νύχτες και ξυπνούσε τρέμοντας στα σκοτάδια ψάχνοντας λίγο φως. Πρόσφυγας Σμυρνιός κουβάλησε μαζί του δυο αστράκια γλυκάνισο, μια Παναγίτσα και όλο το φως της Μικρασίας, τα ρίζωσε στην Ελλάδα τα έδωσε κληρονομιά στα παιδιά του και αυτά υποσχέθηκαν να τα κάνουν φυλαχτό, να μην ξεχνούν.

Τις λαμπάδες μας τις έφτιαξαν αυτή η μνήμη και η καρδιά. Τη στόλισαν του παππού το χθες και οι ελπίδες, οι προσευχές για αγάπη, μα το σημαντικότερο είναι ότι το φως που στο φυτίλι τους θα ανάψει φέτος θα μας φέρνει στο νου τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. Θα ‘ναι το φως που έψαχνε ο πρόσφυγας στη νέα πατρίδα, που το διατήρησε άσβεστο και με αυτό «άναψε» τον ελληνικό πολιτισμό.

Καλή Ανάσταση! Μακάρι στους δύσκολους καιρούς να φροντίζουμε να έχουμε πάντοτε αναμμένη αγάπη και αισιοδοξία στην ψυχή μας!

Πληροφορίες:
Γραμματεία ΛΕΘ: Τσιμισκή 128, Τηλ 2310277431, 2310277437
Εργαστήριο Ιματιοθήκης ΔΙΑΤΗΡΩ:
κ. Σύλβα Μούτσογλου 6936786741
κ. Ευγενία Πανταζή 6947606024

Κείμενο Ντόρα Παπάζη